Crònica: 2a hackató DadesxDones

/ marzo 18, 2019

Un dissabte a les nou del matí Barcelona està tranquil·la. Al centre cívic casa groga del barri de Sant Genís, diverses persones es van reunir per tirar endavant la iniciativa de desenvolupar una APP de suport a la feina feixuga i sovint invisibilitzada de les dones del sector de les cures (cuidadores de gent, gran, serveis d’atenció a la infància, dones de la neteja, etc.).

La segona hackató de #DadesxDones és un projecte d’Iniciativa Barcelona Open Data que té el suport del Col·legi d’Enginyers Informàtics de Catalunya i de Barcelona Activa. L’objectiu? Desenvolupar apps a partir de tres prototips sorgits de la primera hackató. El premi són 7.000€ per convertir la idea en una app operativa.

Lourdes Muñoz, co-directora d’Iniciativa BCN Open Data, va començar la sessió repassant el recorregut que ja ha tingut el projecte. A continuació, Carmen Lavado va explicar les dinàmiques i el funcionament de la jornada. Un cop establerta l’organització, els participants es van reunir en dos grups per treballar durant 5 hores per desenvolupar les idees de la primera hackató.

El primer grup que va explicar el seu projecte, Care Helper, afirmava que “les categories de l’APP serivran per organitzar les teves cerques. Algú que et passegi el gos, que cuidi al teu avi, etc.”. Algunes de les seves propostes eren la geolocalització de les ofertes i les demandes i la comunicació bi-direccional entre interessats. 

El segon grup, Treba-llar amb cura, afirmava que el seu projecte comptaria amb una part de preguntes i respostes accessibles i classificades per a les treballadores. “Temes legals, de neteja, etc. I també generarem informació nova per assessorar a les treballadores”. Una altra proposta del grup fou, per exemple, la creació d’un fòrum on connectar-se entre elles i amb gent del sector. 

Després de l’exposició dels projectes, el jurat va poder fer preguntes i posar-se a decidir el resultat. Així va concloure la jornada. Un matí de dissabte on un grup de persones va posar totes les seves capacitats a disposició d’un projecte innovadors basat en dades obertes.  

Després d’aquesta sessió, els grups tindran temps de presentar la seva planificació del projecte fins el dimecres 20 de març i el jurat anunciarà el resultat el dia 25.

Compartir esta entrada