Crònica de la Hackató DadesXDones

/ julio 6, 2018

El passat dissabte 16 de juny vam celebrar la Hackató DadesXDones, l’esdeveniment innovador que posava el punt final al projecte amb la presentació dels prototips d’App per les persones treballadores domèstiques o de les cures.

Després de la benvinguda de la Lourdes Muñoz, presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data, diferents persones de diferents àmbits van explicar aspectes importants per als participants a l’hora de realitzar una aplicació.

La Maddalena Falzoni de Fundadora de @MaadiXnet i Co-Fundadora de @X_net_, va recomanar a les persones desenvolupadores que “les dades que utilitzarem poden ser molt o poc sensibles però són personals i, per tant, s’han de protegir”.

La Jessica Sena de l’@ICGCat ens va parlar de l’ús de les dades a les aplicacions “és important precisar que les dades estiguin actualitzades i també saber en quina freqüència es donen les actualitzacions”.

L’Alejandra Garrido, enginyera de Telecomunicacions a @youngitgirls ens va donar alguns consells de com integrar en una aplicació utilitats desenvolupades per tercers, i l’Itziar Sagastiberri @itzi_76​, enginyera de telecomunicacions especialitzada en multimèdia, va precisar algunes directrius a tenir en compte alhora de dissenyar una aplicació.

Belén García de @anemperfeinabcn ens va aportar les dues visions dels serveis a la família-domèstics: la visió de les treballadores i de les famílies contractants.

I per últim, la Rocío Echeverría, treballadora de la llar i pertanyent a @sindihogar ens ha presentat les necessitats de les treballadores de la llar per fer una aplicació que les pugui ajudar en el seu dia a dia.

Posteriorment, es va donar pas al treball en grup, i durant la resta de la jornada els grups van estar treballant en els prototips. Durant aquest part de la hackató, la Maddalena Falzoni i la Belén García anaven passant pels grups per resoldre dubtes i aclariments.

Una vegada els grups van tenir llestos els prototips, es van presentar davant del jurat conformat per representants de les institucions públiques (àrees de feminisme, transversalitat de gènere, desenvolupament socioeconòmic i dades obertes), del món empresarial TIC, expertes en inclusió digital, promotores socioeconòmiques del sector de les cures i les entitats que ens han acompanyat des de l’inici del projecte. Després d’un procés de deliberació i a través d’una rúbrica facilitada al jurat per tal d’avaluar de forma sota els mateixos criteris els prototips, es van anunciar els guanyadors i es va fer l’entrega dels premis.

Els prototips finalistes es poden consultar als resultats de la hackató. Des de l’equip DadesXDones volem donar les gràcies a als i les participants, a les expertes i mentores, i al jurat per la seva participació i col·laboració en aquesta jornada!

 

Compartir esta entrada