Crònica sessió participativa «Decidim l’App de Dades x Dones»
Divendres passat va tenir lloc la sessió participativa «Decidim l’App de Dades x Dones» al Centre Cívic Joan Oliver «Pere Quart» (Les Corts), on vam reunir diferents treballadores, usuàries de serveis de cures i promotores econòmiques per tal d’establir quines directrius hauria de seguir l’aplicatiu de Dades x Dones (que es desenvoluparà properament a una hackató).
La fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data Lourdes Muñoz va obrir la sessió explicant que l’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar un prototip d’app mòbil per a ajudar a promocionar l’activitat econòmica de la cura de famílies als barris, per això vam començar amb aquesta sessió de participació per a que siguin les dones que donen o reben aquests serveis les que ens expliquin les seves necessitats i estableixin les prioritats de l’aplicatiu. Lourdes Muñoz va destacar que «aquest projecte està basat en valors: la igualtat de les dones i l’open de les dades«.
Per tal d’ajudar a contextualitzar la sessió, en Raül Sánchez, tècnic de projecte, va començar amb la presentació de dos estudis sobre el sector de les cures: un als barris de Sant Genís i la Teixonera, focalitzat en les treballadores, i un altre a l’Eixample, sobre les famílies receptores d’aquests serveis. D’aquests informes, fets per la Fundació SURT i Barcelona Activa, es van extreure una sèrie de dades per generar debat i compartir una visió més global dels perfils de dones treballadores i usuàries de serveis de cures.
En la segona part, conduits per la Joana Rafart, tècnica de gènere, ens vam dividir en grups i a partir d’una sèrie de preguntes i debats, vam anar construint els perfils de tres dones: una treballadora, una usuària i una promotora. A partir d’aquí, seguin amb dinàmiques participatives, vam extreure quines necessitats podíem tenir aquestes dones i com podrien ser cobertes per una aplicació. Posteriorment, vam debatre sobre els potencials i els límits que tindrà l’aplicació. En aquest document podeu llegir les conclusions de la jornada.
Gràcies a totes aquestes aportacions podrem elaborar les bases de l’app de Dades x Dones, i que servirà com a guia per a les desenvolupadores el dia de la hackató. Aquest mateix dia comptarem amb la col·laboració d’expertes en cures que aniran orientant a les hackers en el disseny de l’aplicació.
Properament obrirem inscripcions per a la Hackató, que ja avancem que serà el 16 de juny (tot el dia) al Centre Cívic Casa Groga (<M> Vall d’Hebron L3, H4, V15). Si vols ser de les primeres en saber quan estan obertes les inscripcions, deixa’ns el teu correu aquí i rebràs les últimes novetats del projecte. Comptem amb tu!